Интервю за работа

Ако не искате да оставите лоши впечатления за себе си в очите на интервюиращия, след интервюто, което Ви предстои - задължително отделете време за подготовка

Направете предварителна подготовка

Огромен брой кандидати за работа пропускат да се подготвят добре за интервюто, което им предстои, след което оставят бледи или дори лоши впечатления за себе си в очите на интервюиращия. Ако не искате да сте като тях, задължително отделете време за подготовка.

Подготовката за интервюто включва събиране на информация за работодателя. Преди да се срещнете с представител на фирмата-работодател, научете повече за него. Съберете всяка информация, която можете да откриете, например от фирмения сайт на работодателя, форуми и блогове в интернет, бивши и настоящи служители във фирмата.

Информацията, която получите ще е полезна, тъй като тя ще ви даде поглед върху това каква е историята на фирмата и нейното настояще; какви са продуктите и/или услугите, които предлага; с каква репутация се ползва; къде се намира в бранша и кои са нейните най-сериозни конкуренти.

В обявите за работа не винаги всичко е написано подробно и изчерпателно, затова също така е добре да се подготвите с възможно повече информация за длъжността, преди да влезете на интервюто, в което кандидатствате за нея. Така ще имате предварителна представа за това кои са ежедневните дейности и задачи, които са присъщи за длъжността и ще имате възможността да акцентирате върху тези свои качества и умения, които са пряко свързани със служебните ангажименти.

Създайте добро първо впечатление

Много експерти в комуникациите твърдят, че първите 30 или 60 секунди са решаващи за изграждането на мнение кой е човекът срещу нас.

Представянето

В по-голямата част от случаите в интервютата за работа ще Ви се наложи да представите себе си в рамките на няколко минути. От Вас се иска накратко да разясните кой сте и да покажете, че можете да се изразявате добре. Това е Вашият шанс да затвърдите доброто впечатление, което сте създали с автобиографията и мотивационното си писмо. Непрекъснато (пряко и косвено) съпоставяйте постиженията си с длъжността, за която кандидатствате. Споменете за реални приноси в бившите Ви местоработи – какво сте правили, какви резултати сте постигнали. Говорете стегнато и по същество, без излишни словоизлияния или детайли.

По време на интервюто слушайте внимателно и отговаряйте (честно) на въпросите. Не се страхувайте, че ще ви помислят за глупак – ако не разбирате въпроса, уточнете.

Следете за своето невербално поведение – поддържайте зрителен контакт с човека срещу Вас, усмихвайте се по-често, избягвайте да скръствате ръце на гърдите си, не барабанете с пръсти по масата, не си „играйте” с химикал или друг предмет в ръцете си.

Задавайте правилни въпроси

Ще ви попитат дали имате въпроси. Разбира се, нормално е да попитате каква е заплатата. Но не прекалявайте с въпроси за заплащането, за бонуси, отпуски и други от типа „Какво ще получа аз?”. Задавайте и въпроси, свързани с бъдещата работа и отговорностите Ви. Покажете, че имате желание да допринасяте за дейността на компанията, а не сте там само за да получавате нещо.

Задаването на въпроси освен, че Ви помага да съберете информация от интервюиращия, показва ясно, че Вие проявявате интерес към длъжността, искате да узнаете повече за нея, вълнувате се от предизвикателствата, които тя ще ви даде. Това е мехлем за ушите на всеки работодател.

Най-често задавани въпроси по време на интервю

Какви въпроси е вероятно да Ви бъдат зададени?

  1. „Защо искате да напуснете сегашната си работа?” (ако в момента работите на друго място) или „Защо напуснахте последната си месторабота?” (ако в момента не работите другаде).
  2. „Какви са били основните Ви задълженията и отговорности?”
  3. „Какво ви мотивира в работата?”
  4. „Какви са представите Ви по отношение на очакваната работа?”
  5. „Кои са най-големите ви успехи?”
  6. „Кои са най-големите ви неуспехи?”
  7. „Какво заплащане очаквате?”

Част от тези въпроси ще имат за цел да уточнят някои моменти от автобиографията Ви. Други – да проверят уменията Ви за общуване и аргументация.